Pages

please like my fan page :)

gaza need support from yours

gaza need support from yours
Muslim Care Malaysia Society

politik


Assalamualaikum W.B.T
sebelum tu ana tidak membelahi mana-mana pihak. bagi yang terhasa hati. ana minta maaf awal-awal sebelum terlanjur. perkongsian ini untuk mereka yang kurang paham tentang apa yang dipejuangkan dalam berpolitik. cuba kita fikir sejenak, apa matlamat kita dalam hidup ni? kenapa Allah hidupkan kita ni ? kenapa begitu tidak begini ? macam itu jugalah dengan politik. apa matlamat kita berpolitik ? apa yang diperjuangkan ? agama ? ataupun bangsa ? ataupun kuasa ? cuba kita fikirkan. 
dalam solat, kita ada membaca doa iftifah. sebaris ayat itu membawa maksud "sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam." lepas ini kita muhasabah balik diri kita dalam berpolitik ni. sama ada kita perjuangkan agama Allah ataupun tidak. ada hadis berbunyi “Sesungguhnya golongan Bani Israel berpecah kepada 72 golongan dan umatku akan berpecah kepada 73 golongan, kesemua mereka di dalam neraka kecuali satu. (Sahabat-sahabat) bertanya: ‘Siapakah yang satu itu wahai Rasulullah?’ Nabi menjawab: Mereka yang mengikut landasan yang aku dan sahabatku bawa”. moga kita tidak tersilap pandangan dan pegangan terhadap apa yang dipejuangkan insyaAllah.
disini saya ada perkongsian "kenapa PAS dan PKR bergabung dengan DAP" yang dibicarakan oleh YAB Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang,
DUNGUN: Kerjasama PAS dengan orang bukan Islam adalah kerjasama yang dibenarkan dalam Islam selagi tidak melanggar dasar prinsip Islam.
Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menegaskan, kerjasama PAS dengan PKR dan DAP tidak boleh disamakan dengan kerjasama Umno dengan MCA dan MIC.
Bercakap di Himpunan PAS Ganti Umno (PGU 6.0) di Dataran PGU Paka, dekat sini malam tadi, Ustaz Hadi berkata, PAS tetap dengan prinsip mereka yang mengangkat martabat Islam walaupun bekerjasama dengan orang bukan Islam dalam politik.
Beliau membacakan ayat lapan Surah Al-Mumtahanah yang bermaksudi: "Allah tak melarang kamu mengadakan hubungan dengan orang kafir yang tidak memerangi kamu dan tidak menghalau kamu dari tanah air".
"Dia (Umno) kata dulu PAS kata tak boleh kerjasama dengan orang kafir pada tahun 60-an dulu (tapi) sekarang kita pula kerjasama dengan kafir.
"Kerjasama Umno, MCA dan MIC haram kerana kerjasama yang menggadai dasar, prinsip, akhlak dan keperibadian orang Islam.
"Kerjasama PAS, kita dengan sifat kita, kekuatan kita. Macam ikan dalam laut tetap segar walaupun air masin.
"Kerjasama Umno dengan orang bukan Islam, (mereka) jadi hanyut, arak dan judi kalau ada lesen halal. Kalau tak ada lesen haram. PAS tegas, yang haram tetap haram," katanya di hadapan kira-kira 50,000 hadirin.
Beliau juga berkata, PAS tegas dengan prinsipnya dan bebas memecat ahli yang melakukan kesalahan.
Ini katanya berbeza dengan Umno kerana Umno memisahkan agama dan politik.
"Dulu selepas PAS bekerjasama dengan Perikatan, ada wakil rakyat PAS menari. Maka PAS pecat dia.
"Dalam PAS kalau kita ada wakil rakyat Islam yang minuim arak, berjudi, menari, kalau dapat laporan kita pecat dia.
"Dalam undang-undang Umno tak boleh pecat kerana agama suku politik suku," katanya.
Islam itu mudah, hanya orang complicated sahaja yang menjadikannya susah. Astaghfirullah :)